A-vitamin
Az A-vitamin más néven retinol. Kétféle alakban fordulhat elő, A-elővitamin más néven retinol; ezek állati eredetű élelmiszerekben található és A-provitamin, más néven karotin, állati eredetű és növényi eredetű élelmiszerekben is megtalálhatóak. A karotinok fontos antioxidánsok. Az A-vitamin segíti elő az érzékelést, a hallást, a szaglást és az ízlelést. Nélkülözhetetlen a sejtek növekedéséhez, fejlődéséhez és az immunrendszer működéséhez. Fontos szerepet játszik a bőr-, valamint a nyálkahártya képződésében és működésében. Csökkenti a pattanások számát és csillapítja a bőrmegbetegedéseket. Jelenléte fontos mert, megrövidíti a betegségek időtartamát, erősíti a csontokat. Egészségesen tartja a hajat, bőrt, fogakat. Nyílt fekélyek, ótvar kezelésére külsőleg jól alkalmazható. Hiányának tünetei száraz szembetegség, melyben a szem kiszárad és megdagad, farkasvakság – a szem képtelen azonnal alkalmazkodni a fény utáni sötétséghez, s a beteg gyengébben lát szürkületkor és sötétben. Legjobb A-vitamin forrásaink a belsőségek, a tojássárgája, a tej és tejtermékek, tengeri halak. ß-karotint (béta-karotin) tartalmaz a sárgarépa, a paraj, a sütőtök, kajszi- és sárgabarack, sárgadinnye, paprika, általában az erősen sárga, piros, vagy zöld színű zöldségek, gyümölcsök.