Aminosavak

Taurin

A taurin nem fehérjeépítő aminosav, melyet 1824-ben fedezték fel. Az epesavak alkotórésze és kis mennyiségben a szervezet is képes előállítani kéntartalmú aminosavakból (cisztein, metionin). Hiánybetegség emberben ritkán tapasztalható.

Hisztidin

A hisztidin az élet fenntartásához szükséges fehérje eredetű aminosavak egyike. Ez az aminosav szükséges a vörös és a fehérvérsejtek előállításához, és az idegsejtek védelméhez is. Fontos szerepet játszik a szövetek növekedésében és regenerálódásában, valamint a központi idegrendszer működését is elősegíti – csökkenti a nyugtalanságot. A hisztidin megtalálható a tejtermékekben, a húsban, baromfikban, és a halakban, valamint a rizsben, a gabonában, és a rozsban.

Triptofan

A triptofan a nyolc esszenciális aminosav egyike. Sokféle szerepet tölt be a szervezetben, többek között kulcsfontosságú az elalváshoz. Számos anyag termelődéséhez elengedhetetlen a testünkben, ilyen pl. a szerotonin is.

Valin

A valin esszenciális aminosav, a sejtek energiaforrásaként szolgál, valamint szerepet játszik a szövetek regenerálásában. A fehérjék egyik építőköveként (a többi aminosavhoz hasonlóan) létfontosságú szerepet tölt be az immunrendszer működésében, az izomtömeg építésében és a víz és a nitrogén egyensúlyának fenntartásában. Az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért a táplálékkal kell bevinni. Segítséget nyújt abban, hogy a tápanyagok eljussanak az izmokhoz. Stimulálja a központi idegrendszert, és az agy működéséhez is szükséges.

Fenilalanin

A fenilalanin egy esszenciális aminosav, a táplálékból kell felvennünk. Szerepet játszik az adrenalin, dopamintermelésben, tehát aktivitással tölt fel, pozitív energiával és optimizmussal. Az idegrendszer működésében is fontos szerepet játszik. Az idegsejtek és az agy közötti jelzések átviteléhez szükséges vegyületek (neurotranszmitterek) képződésében vesz részt. Fájdalomcsillapító, étvágycsökkentő hatású. A fenilalanin csökkentheti a stresszt, javíthatja a kedélyállapotot, a memóriát, és csökkenti az étvágyat.

Treonin

A treonin egy esszenciális aminosav, mely a kollagén, elasztikus szövetek és a fogak felépítésében vesz részt. Az anyagcsere szabályozásában, az emésztésben, és a felszívódásban van szerepe. Hiánya májzsugorhoz vezethet. A felnőtt ember napi szükséglete 0,5 g.

Metionin

A metionin a fehérjék egyik építőköve, erős antioxidáns. Minthogy egyike a kénes aminosavaknak segíti az izmok építését, segít a bőrt rugalmasságának, egészségének megőrzésében. Erősíti, védi a hajat és a körmöket.

Lizin

A lizinről tudjuk, hogy a kalcium anyagcserében, a csontok kollagén szerkezetének kialakításában jelentős szerepet játszik. Elengedhetetlen a növekedéshez, a szövetek regenerálódásához, gyógyulásához, valamint ellenanyagok, hormonok és enzimek képződéséhez. Általános immunerősítő hatását az is bizonyítja, hogy a megfázásos tünetek enyhíthetők, gyakran megszüntethetők lizin és C-vitamin együttes adagolásával. A lizin hiány csökkenti a mikroelemek felvehetőségét is. Hiánya erőtlenséghez, a koncentráló képesség elvesztéséhez, ingerlékenységhez, vérszegénységhez vezet.

Leicin

A leicin és izoleicin egy-egy esszenciás elágazó láncú aminosav. Létfontosságú szerepet játszik a fehérjeszintézisben, az izomépítésben és az izomvesztés elkerülésében. A leicin fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében, csakúgy, mint az izmok védelmében, energiaellátásában és azok regenerálásában. A valin, a leucin és az izoleucin felerősítik egymás hatásait.


Adatvédelem

A weboldal nem a TIENS Hungary Kft. hivatalos oldala!
A TIENS termékek a szervezet regeneráló- és természetes funkcióinak segítését, valamint a belső energia- és pH egyensúly helyreállítását szolgálják!
Indokolt esetben konzultáljon orvosával, vagy kérje munkatársaink segítségét!
TIENS - Egészséget és bőséget mindenkinek

Copyright 2011. Keletimedicinatitkai.hu Minden jog fenntartva

Készítette: Weblaptitkok.hu - Bevételnövelő weblapok | Prémium oktatóvideók