Nikotinamid
Nikotinamid
A B3-vitamin két alapvető részből áll - niacin (másnéven nikotinsav) és niacinamid
(másnéven nikotinamid). Niacin található a mogyorófélékben, tejtermékekben, sovány húsokban, baromfiban, halakban és tojásban. Található még hüvelyesekben, gabonafélékben is. A B3-vitamin legjobb forrása a cékla, sörélesztő, marha máj, marha
vese, sertés, pulyka, csirke, borjú, lazac, kardhal, tonhal, napraforgómag, és a mogyoró.
Szervezetünk a triptofán nevű aminosavból szintetizálni tudja a niacint, de ez a folyamat rendkívül lassú, 60 mg triptofán szükséges 1 mg niacin előállításához. A máj raktározza ezt a vitamint, mely a bélrendszerben szívódik fel. B3-vitamin szükséges az emésztési
folyamatokhoz, az agy táplálásához szükséges enzimek aktiválásához, a vérnyomás és a koleszterinszint szabályozásához.
A következő Tiens termékben található nikotinamid: