Kórm
A króm az ember számára esszenciális mikroelem. A szervek és a szövetek krómtartalma a születéstől kb. 10 éves korig csökken, ezután mérsékelten emelkedik, majd idősebb korban ismét csökken. A króm erősíti az inzulin hatását, fontos szerepet játszik a normál glukóz tolerancia fenn tartásában. A króm aktivál több enzimet is, és segíti az aminosavak fehérjébe való beépülését, s azok szerkezeti stabilitását. Megakadályozza, ill. csökkenti a magas vérnyomást. Elősegíti a növekedést. Króm hiányára számos tünet utal: csökkent glukóz tolerancia, növekedésben való visszamaradás, élettartam-csökkenés, a keringésben emelkedik az inzulin, a koleszterin és a trigliceridek, szénhidrát-, fehérje-anyagcserezavar jelei észlelhetők, csökken a termékenység, kevesebb a spermiumok száma. Ahol az ivóvízben kevés a króm, ott a szívbetegségek aránya magas.