Kakaó
A kakaó és a csoki enyhe serkentő hatású, elűzi az álmosságot anélkül, hogy olyan aktívvá és felpezsdültté tenne, mint a kávé, vagy egy erős tea. A csokoládéban a kávé koffeintartalmának kb. 10-20%-a található meg. A flavonoidok természetben előforduló vegyületek, melyek széles körben megtalálhatóak növényekben, növényi eredetű élelmiszerekben és italokban pl. a hüvelyesekben, olyan gyümölcsökben, mint az alma, szőlő, kakaó stb. Funkcionális szerepet töltenek be az élő növények életében; részt vesznek a sérülések helyrehozásában és a különböző kártevők, valamint betegségek elleni védelemben. Az elmúlt évek során a tudósok megállapították, hogy a flavonoidokban gazdag gyümölcsök és zöldségek csökkentik számos krónikus betegség, mint a rák, sztrók vagy szívkoszorúér megbetegedések kockázatát. A flavanolban gazdag kakaó-termékek fogyasztása különösen hatékony eszköz lehet a világ két leggyakoribb betegségének leküzdésében: a szív és érrendszeri betegségek illetve a rák elleni küzdelemben. Az influenzára, asztmára, mellkasi vértolulásra is bátran fogyaszthatunk csokoládét, kakaót. Az asztma ellen használt egy fontos anyag, a teofolin közeli rokonságban áll a teoborminnal és koffeinnel, ezek tehát igen hasonló hatást váltanak ki, tisztítják a tüdőben a hörgő utakat.