Jód
A jód fontos szerepet játszik az emberi szervezetben. A pajzsmirigy legfontosabb hormonjai közül kettő, a tiroxin és trijód-tirozin tartalmaz jódot. Egy felnőtt szervezetében mintegy 15-20 mg jód található. Az elegendő jód több energiát ad, javítja az agy tevékenységét és hozzájárul bőr, haj, köröm, fog egészségéhez. A növekedés sem lehetséges jód nélkül. A jód hiányában a szívritmus és a pulzus is lelassul, nő a testsúly, romlik a memória, lassul a szellemi tevékenység, energia szegénnyé válik a szervezet. Okozhat még spontán abortuszt és koraszülést, növekedési és fejlődési visszamaradást, késleltetett nemi érést, meddőséget, érelmeszesedést, koleszterinszint növekedést, izom- és ízületi fájdalmakat, máj-, vese-, epe-, és húgykő betegségek kialakulását. Nehéz túladagolni, ilyenkor fejfájás, pattanások és bőrkiütések jelentkezhetnek. Jódot tartalmazó étel a tojássárgája, petrezselyem, sárgabarack, datolya, szilva, nyers tej, sajt, tenger gyümölcsei, hal vagy csirke. Akinek alulműködik a pajzsmirigye, az kerülje a keresztes virágúak pl. kelkáposzta, brokkoli, karfiol, spenót, az őszibarack, a körte, a mustár, a szójabab, a földimogyoró fogyasztását.