Elhízás, magas vérnyomás tíz éves korban

Elhízás, magas vérnyomás a gyerekeknél.

Mi lesz velük felnőttkorban?

A Pécsi Tudományegyetem Gyermekklinikájának felmérése szerint a 2-10 éves magyar gyerekek 11,2 százaléka túlsúlyos, 6 százalékuk pedig kövér. Ugyanez az arány a 13-18 éves korcsoportban 14,7, illetve 5,1 százalék.

Az USA-ban 1980 és 2000 között megháromszorozódott az elhízott gyermekek aránya, jelenleg a túlsúlyos és kövér gyerekek hányada már 30 százalék körül van. Nagy-Britanniában minden hatodik gyerek elhízott.

Az elhízás következtében pedig már gyermekkorban kialakulhatnak azok a civilizációs betegségek, amelyek ötven éve csak a felnőttekre voltak jellemzőek: a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a májfunkciók romlása, a vérzsírszintek előnytelen változása, valamint az ízületi és csontrendszeri panaszok. "Ma már nem ritka, hogy a gyermekklinika endokrinológiai osztályára óvodáskorú gyereket utalnak be elhízással. Egyáltalán nem mindegy, hogy valakinek az említett betegségekkel húsz vagy hetven évet kell leélnie" - mondja az endokrinológus.

A tipikus szülői hibák

A szakember szerint a gyerekkori elhízás gyakoriságának növekedése elsősorban a szülők felelőssége. Amíg a gyerek kizárólag anyatejen él, nincs probléma, az anyatej ideális táplálék. A gond a hozzátáplálásnál kezdődik.

"Nagyon szemet szúró például a zenés-ringató foglalkozásokon, ahogy a szülők a 6-8-10 hónapos gyerekeket folyamatosan etetik. Nem feltétlenül egészségtelen ételekkel, hiszen főleg kölesgolyót, almát adnak nekik, de amellett, hogy ezek is pluszkalóriát jelentenek, hibás az a hozzáállás, hogy ha azt akarom, hogy a gyerek csendben maradjon, ételt tömök a szájába. Vagy vásárláskor jellemző, hogy a szülő, ha azt akarja, hogy a gyerek nyugodtan üljön a babakocsiban, a kezébe nyom egy kiflicsücsköt" - mondja a doktornő.

Ugyancsak helytelen hozzáállás, hogy sok szülő az édességet jutalmazásra használja, az ételmegvonást pedig büntetésre. Azzal ugyanis olyan plusztartalmat kapcsol az édességekhez, amely sokkal nehezebbé teszi az egészséges mérték megtartását és megtartatását.

De a változáshoz a szülőknek először maguknak kell változniuk: például a rosszkedvüket nem egy tábla csokival kezelni, vagy elfelejteni az olyan jól ismert fordulatokat, mint hogy a "Télapó vagy a nyúl csak a jó gyerekeknek hoz ajándékot". "A finomság "alanyi jogon" járjon a gyereknek és a felnőttnek is, de próbáljuk meg egész évben ésszerűen és egyértelműen kijelölni a mértékhatárokat. Törekedjünk arra is, hogy az édességevés mindig étkezéshez kötődjön"

forrás : origo.hu

Tipp: A gyereknek, csak egy héten egyszer engedje meg a szülő, hogy édességet egyen. A tapasztalatom szerint ez hamar meglátszik majd a gyerek testsúlyán és az egészségén is.

Hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Adatvédelem

A weboldal nem a TIENS Hungary Kft. hivatalos oldala!
A TIENS termékek a szervezet regeneráló- és természetes funkcióinak segítését, valamint a belső energia- és pH egyensúly helyreállítását szolgálják!
Indokolt esetben konzultáljon orvosával, vagy kérje munkatársaink segítségét!
TIENS - Egészséget és bőséget mindenkinek

Copyright 2011. Keletimedicinatitkai.hu Minden jog fenntartva

Készítette: Weblaptitkok.hu - Bevételnövelő weblapok | Prémium oktatóvideók