D-vitamin
A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, másik neve a kalciferol. Nélkülözhetetlen vitaminunk, melyből kétfélét különböztetünk meg a D2 és a sokkal aktívabb D3 vitamin. A D2-t a növényekből tudjuk pótolni, míg az állati eredetű táplálékok mindkettőt tartalmazzák és bőrünk is a D3-t tudja előállítani napsugárzás hatására. Forrásai a halmájolaj, máj, tojás, halak, tejtermékek, teljes kiőrlésű gabonák. A kalcium és a foszfor felszívódásában, a csontképződés folyamatában, a kalcium és foszfor szervezetbe való beépülésében játszik szerepet, nélkülözhetetlen a fogak és a csontok egészséges fejlődéséhez és a csontritkulás megelőzéséhez. Jótékony hatású szívbetegségben, rák ellen, cukorbetegség, bélbetegségek esetén. Kutatások bizonyítják, hogy az alacsony D-vitamin szint egyértelműen hozzájárul a rák kialakulásához. A napfénykerülést ajánló kampányok meglehet, alábecsülték a napfény függő biológiai folyamatokat, melyek láthatólag védelmet nyújtanak a rák ellen. A D-vitaminhiánynak meghatározó szerepe van a különféle rákok kialakulásában, s megfordítva: a D vitamin véd a rákkal szemben, s rákbetegeknél lassítja a daganatok fejlődését. Hiányában: a csontok ásványianyag-tartalma elégtelenné válik, a csontok deformálódnak, elvesztik merevségüket, de rugalmasságukat is, emiatt könnyen tőrnek és nehezen gyógyulnak. Hiányának jellemző tünete a fogak érzékenysége az édességekre, hideg vagy meleg italokra. Tartósan elégtelen bevitelének fontos szerepe lehet a csontritkulás kialakulásában is.