B9-vitamin
A B9-vitamin más néven folsav, mint a B csoport összes többi tagja ez is vízben oldódik. Szükséges az agy, a vese, a pajzsmirigy, a köztiagy működéséhez, és a vérlemezkék képzéséhez. Zsírbontó hatással is rendelkezik, így az érrendszeri betegségek megelőzése szempontjából is fontos a szervezet számára. Hiánya idegi károsodást, fáradékonyságot, koncentrálási zavart, az emlékezőképesség romlása jelentkezhet. Csökken a fizikai teljesítőképesség, fokozódik az érelmeszesedésre való hajlam. Cukorbetegségben szenvedőknél könnyebben alakul ki a vitaminhiányos állapot. Forrásai a húsfélék, a tej és tejtermékek, a gabonafélék, a gyümölcs- és főzelékfélék és az olajos magvak. Az agyban, kisebb részben a májban is képződik. Az élelmiszerekből a fitáz nevű enzim segítségével szabadítható fel a megfelelő mennyiségű inozitol. Erre azonban csak egészséges emésztőrendszer képes, a koffein pedig kifejezetten kártékonyan hat az inozitol felszívódására.